Gourmetmad til hedensk høstfest

19.08.2014

Tilbage til naturen

Lukas Wolff har fået smag for vikingetidens mad. Til dagligt forkæler han restaurantgæsterne på det stilfulde Svinkløv Badehotel, men søndag 24. august rykker han ind i Langhuset på Ribe VikingeCenter, hvor han hele dagen vil vise, hvordan sæsonens råvarer kan sammensættes i lækre retter.

Sidste år havde Lukas Wolff stor succes med bl.a. at grubestege et helt lam, og med hjælp fra vikingerne fik han lært, hvordan man 'skruer op og ned' for ildstedet. Men at arbejde med vikingekøkkenets udfordringer er jo netop også det sjove for en kok, der til daglig har adgang til alle moderne hjælpemidler.

Omdrejningspunktet i år bliver fisk, skaldyr og grønt, og altså kun råvarer, som også var tilgængelige i Danmark for 1000 år siden. Og selv om Lukas Wolff vil tilberede sine retter ved et ildsted og i en lerklinet røgeovn anno 980, lover han masser af inspiration til egen kogekunst derhjemme ved havegrillen. Publikum kan følge kokken arbejde på tætteste hold, og han deler meget gerne ud af sine erfaringer.

Hedensk høstfest

Vikingerne trækker i festtøjet den 24. august. Ikke kun til ære for gæstekokken, men for at fejre et veloverstået høstarbejde efter hedenske traditioner.

I løbet af dagen kan man møde storbonden i køkkenhaven, hvor grøntsagerne står på rad og række. Mens pigerne pynter op på gården, fortæller vølven Gunna om vikingernes guder. Det er naturligvis også vølven, der om eftermiddagen forestår ceremonien på offerpladsen, hvorefter vikinger og gæster samles til sang og dans ved Langhuset.

Se hele høstfestprogrammet her.

Fakta om Lukas Wolff

22-årige Lukas Wolff er oprindelig fra Hjerting ved Esbjerg og har stået i lære hos Hans Bech Thomsen i Henne. Han har arbejdet under Erwin Lauterbach i København og på den 3-stjernede Michelin-restaurant Vendôme i Tyskland . I 2012 modtog han Esbjerg Kommunes Talentpris og er pt. kok på Svinkløv Badehotel.