Adventsgudstjeneste i vikingekirken

05.10.2022

Gudstjeneste i vikingekirken

Søndag 27. november kl. 15 afholdes gudstjeneste i Ansgar Kirke på Ribe VikingeCenter. Det sker i samarbejde med Sankt Katharine Sogn, og prædikanten vil være sognepræst Simon Talbo Linneberg Stubkjær. Man kan se frem til en kortere nutidig ceremoni i den stemningsfulde, sparsomt oplyste trækirke, der lige nu er under udsmykning og smuk forvandling.

Alle velkomne

Alle er meget velkomne ved adventsgudstjenesten, og efterfølgende vil der være mulighed for at høre mere om Ansgar Kirke og vægmalerierne ved Ribe VikingeCenters formidlere.

OBS! I kirken er der et meget begrænset antal siddepladser, idet menigheden i vikingetiden og langt op i middelalderen stod op i kirkerne. Vi gør også opmærksom på, at kirken ikke er opvarmet.

Kirkerummets udsmykning

Lige nu udsmykkes alle indvendige vægge i Ansgar Kirke med motiver fra Bibelen. Formålet er at skabe et kirkerum, som det kunne have taget sig ud i det 9. århundrede, hvor en visualisering af Bibelens historier var helt afgørende for forståelsen af det kristne budskab.

De i alt 50 motiver i karolingisk stil er hentet fra datidens kristne bøger og fra de få tilbageværende kirkevægge fra samme periode. Billederne males med ægtempera og de samme nuancer af farver, som blev brugt i Danmark i tidlig vikingetid. Det er billedkunstner Trine Theut, der står bag research, skitser og selve udførelsen af vægmalerierne, og til at hjælpe sig med malearbejdet har hun nogle dygtige frivillige.

Arbejdet med vægmalerierne vil pågå t.o.m. 2023, men allerede nu kan man få oplevelsen af store, farvestrålende og nærmest omsluttende malerier. Måske man endda kan fornemme den stemning, der må have mødt de første danske kirkegængere.

Hør Trine Theut forklare om motiver, farver og teknik her.

 

Fakta

Ansgar Kirke er en rekonstruktion af den første kirke i det nuværende Danmark, der blev opført i midten af 800-tallet i Ribe. Ansgar Kirke år 860 e. Kr. står opført på Ribe VikingeCenter med bevilling fra A.P. Møller Fonden. Kirken blev indviet i 2018 og er åben for besøgende i Vikingecentrets åbningstid.

Den indvendige udsmykning er et 3-årigt projekt støttet af Louis-Hansen Fonden, Lida og Oscar Nielsens Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Etatsraad Georg Bestle og Hustrus Mindelegat samt Therkel Jørgensens Mindelegat.