Adventsgudstjeneste i vikingekirken

21.11.2021

Adventsgudstjeneste i vikingekirken

I år er det atter muligt at få en helt særlig oplevelse, når der afholdes adventsgudstjeneste i Ansgar Kirke på Ribe VikingeCenter søndag 28. november kl. 15. Det sker i samarbejde med præst fra Ribe Domkirke Signe Inge von Oettingen og koret fra Sct. Catharinæ Kirke. Man kan se frem til en forkortet nutidig ceremoni i den stemningsfulde, sparsomt oplyste trækirke, der lige nu er under smuk forvandling.

Vægmalerier forvandler kirken

De første færdige malerier på korets vægge titter ud til menigheden, og med stærke, klare farver taler de et tydeligt billedsprog. Det seneste år har væggene i Ansgar Kirke været billedkunstner Trine Theuts store lærred, og hun er slet ikke færdig med at male historier. Opgaven, hun er sat på, kommer til at vare indtil 2023, for alle kirkevæggene skal udsmykkes med store billeder, scener fra bibelhistorien, sådan som det var typisk i de tidlige kristne kirker.

Vægmalerierne er i karolingisk stil, og motiverne er hentet fra datidens kristne bøger og fra de få tilbageværende kirkevægge fra denne periode. Der males med ægtemera og de samme farver, som blev brugt i Danmark i tidlig vikingetid.

Kirken i vikingetidens Ribe

Ingen ved præcist, hvordan den kirke, som Ansgar lod opføre i Ribe i midten af 800-tallet, så ud. Kirken på Ribe VikingeCenter er et godt bud baseret på grundig research, og den er omdrejningspunktet i Centrets formidling af kristendommen - den nye tro - i vikingetidens Ribe og Danmark.

Hvis man dengang vovede sig fra vikingernes markedsplads og over på den anden side af åen, mødte man en markant anderledes virkelighed med kirke, klokke og messende munke. Kirkevæggenes eksplicitte malerier var et fuldstændigt andet billedsprog, som uden tvivl må have efterladt et stærkt indtryk.

Alle velkomne til gudstjeneste

Alle er meget velkomne ved adventsgudstjenesten, som indledes kl. 15.  Efterfølgende vil der være mulighed for at høre mere om Ansgar Kirke og vægmalerierne ved Ribe VikingeCenters formidlere.

OBS! I kirken er der et meget begrænset antal siddepladser, idet menigheden i vikingetiden og langt op i middelalderen stod op i kirkerne. Vi gør også opmærksom på, at kirken ikke er opvarmet.

 Fakta

Ansgar Kirke år 860 e. Kr. står opført på Ribe VikingeCenter med bevilling fra A.P. Møller Fonden. Kirken blev indviet i 2018 og er åben for besøgende i Vikingecentrets åbningstid.

Den indvendige udsmykning er et 3-årigt projekt støttet af Louis-Hansen Fonden, Lida og Oscar Nielsens Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Etatsraad Georg Bestle og Hustrus Mindelegat samt Therkel Jørgensens Mindelegat.