Lokale frivillige og aktive børn

08.06.2021

Lokale frivillige og aktive børn

Når Ribe VikingeCenter til efteråret begynder at bygge palisade, portindgang og huse ved ringvolden, vil projektets anden del - den sociale del - være godt i gang. Projektkoordinator Anna Bech Lund har nemlig allerede taget fat på opgaven at etablere en medbyggergruppe og andre interessegrupper samt at planlægge fritidstilbud til børn og unge.

- Det giver rigtig meget mening, at dette projekt også appellerer til en bred folkelig interesse i lokalområdet. Vi vil gerne mobilisere nogle helt nye målgrupper, bl.a. voksne, der ikke nødvendigvis er inkarnerede vikinger, ikke nødvendigvis vil trække i vikingedragt og formidle til publikum, men gerne 'bare' vil søge et fællesskab omkring en vikingerelateret interesse. Sådan kan man også involvere sig i Ribe VikingeCenter, fortæller Anna Bech Lund.

Fællesskaber med værdi for den enkelte

Måske man kunne tænke sig at lære mere om et bestemt emne eller bringe et tidligere lært håndværk i spil og give viden videre. Der er mange muligheder, og Anna Bech Lund glæder sig meget til at arbejde videre med de ønsker og forslag, der måtte blive meldt ind, og ellers har hun selv flere idéer. Som projektets anker-person skal hun facilitere aktiviteterne og skabe optimale betingelser for et sprudlende forum af nye fritidsaktive på Ribe VikingeCenter.

For Nordea-fonden har især det frivillige aspekt været afgørende for deres støtte til projektet.

- Ribes frivillige kræfter er stærke. De frivilliges engagement vil bygge et helt nyt kultur og fritidstilbud, og oveni løfte lokale fællesskaber til nye højder. Det tror vi også kan inspirere i andre byer, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Frivillige skal være med til at bygge stort

Centret modtager allerede henvendelser fra personer, der gerne vil være med til byggeriet på ringvolden, som påbegyndes i oktober. Det kræver ikke, at man er tømrer. Bare hænderne er godt skruet på, og man er praktisk anlagt, så kan man melde sig til gruppen af medbyggere.

Ribe VikingeCenter har alle dage samarbejdet med frivillige fra ind- og udland. De medvirker på forskellig vis til at gøre historien levende, tilgængelig og forståelig for de besøgende.

- Ribe VikingeCenter står stærkt pga. de frivilliges engagement, og det er en af årsagerne til, at vi er i fortsat udvikling på trods af mange måneders Coronaforhindringer. Med det nye ringvoldsanlæg kan vi stille de frivillige bedre faciliteter i udsigt og sætte stærkt ind på at skabe nye kontakter og fællesskaber. Det, der i sidste ende forbinder os, er identitet og en vis portion stolthed over Ribe-egnens helt særlige rolle i vikingetidshistorien, siger Anna Bech Lund.

Gå til Viking! og vikingerollespil

Til efteråret starter også to spritnye fritidstilbud til børn og unge, som måtte gå rundt med en viking i maven. Børn ml. 7-12 år kan så gå til Viking! og prøve kræfter med en lang række spændende udfordringer, som rigtige vikinger skal kunne beherske. Imens kan de lidt ældre ml. 13 og 17 år slippe fantasien løs og overgive sig til Vikingerollespil i Centrets enestående vikingemiljøer.

Kom til introdag

- Torsdag 17. juni kl. 16 har vi introdag på Ribe VikingeCenter. Det er for dem, der overvejer enten at melde sig til medbyggergruppen, Viking! eller Vikingerollespil, men først gerne lige vil møde os, se stedet og høre mere om aktiviteterne. Vi forventer, at introdagen giver os den første indikation på, hvor stor interesse der er, og hvilke emner, der især efterspørges. Jeg glæder mig rigtig meget til det første møde, fortæller Anna Bech Lund.

 

Fakta

Byggeriet på ringvolden og etableringen af nye fritidsaktiviteter er et tre årigt projekt, der løber fra 2021 til 2024.

Nordea-fonden støtter projektets sociale del med kr. 3.000.000

Byggeriet er finansieret ved:
Esbjerg Kommune kr. 4.590.000
Johan Hoffmann Fonden kr. 1.000.000
Norlys Vækstpulje kr. 250.000
Lokale og Anlægsfonden kr. 200.000
Kulturklubben Ribe kr. 200.000

Projektkoordinator Anna Bech Lund er nyligt flyttet til Ribe fra Århus, hvor hun har læst historie. Hun har tidligere arbejdet ved Fyrkat Vikingecenter, Moesgård Museum og en friskole ved Hammel. I en årrække har hun i sin fritid været aktivt medlem i vikingekampgruppen Ask, hun rekonstruerer vikingetidsdragter, plantefarver m.m. 

Ribe VikingeCenter samarbejder i dag med fire lokale foreninger inden for kampteknik, islænderheste, bueskydning og smedning. Foruden dem medvirker adskillige frivillige vikingegrupper (reenactors) i formidlingen. Hen over sæsonen fra maj til oktober deltager i alt godt 1000 frivillige i Centrets aktiviteter.

Yderligere oplysninger

Anna Bech Lund, projektkoordinator v. Ribe VikingeCenter, tel. 75 411 611
Tine Wickers, kommunikationschef hos Nordea-fonden, tel. 40 70 37 84