Mød Jim Lyngvild

31.07.2013 - 31.07.2013

Tusindkunstner Jim Lyngvild kender vi ikke blot som designer, modediktator og livlig debattør fra medierne. Han har også slået sit navn fast som forfatter, fotograf og Masterchef med en særlig fascination for vikingetiden. Og netop på Ribe VikingeCenter har han fundet inspiration og de fleste af sine modeller til en kommende bog, der via fotografi og tekst skildrer vikingesamfundets personligheder. Men denne sommer avler flere frugter af samarbejdet mellem Vikingecentret og Jim Lyngvild. 

Vikingekogebog

Ribe VikingeCenter og Region Syddanmarks projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' får nu en ekstra sløjfe. Opskrifterne, som Ribe VikingeCenter udviklede og testede i løbet af sæson 2012, skal nemlig udgives i bogform i samarbejde med Jim Lyngvild, der i foråret vandt titlen som Masterchef på TV3.

Vi er ved at bryde med billedet af, at vikingerne levede af grød, grød og grød, men faktisk havde et stort udvalgt af sunde råvarer til rådighed. Råvarer, som er særligt karakteristiske for det nordiske klima, landskab og vande, og som varierer alt efter årstid.  

Vikingekogebogen skal inspirere den moderne familie til madglæde i vikingernes køkken. Derfor har Jim Lyngvild været i vikingekøkkenet med projektets to madmødre Birgit Thomsen og Maiken Bjørnholt, hvor der er blevet bagt, braset og kogt ved ildstedet. Jim Lyngvilds opgave har været at omsætte vikingernes udtryk til nutidig dansk og tilpasse opskrifterne til samtalekøkkenet anno 2013.

Den nye kogebog udkommer i juli og præsenteres den 31. juli på Ribe VikingeCenter, hvor man kan møde Jim Lyngvild til bogsignering og som konferencier ved en helt særlig modeopvisning.

Vikinger i uld og guld

Det er for sent at diktere moden for vikingerne, men vi kan stadig lade os fascinere af deres tøjs materialer, farver, smykker og stil. En designers øjne kan slet ikke få nok, og når vikinger fra alle samfundslag går catwalk, er det med Jim Lyngvild som konferencier. 

Vikingemoden skiftede over tid og fra egn til egn, ligesom udlandet også dengang havde indflydelse på snit, mønstre m.m. Der var forskel på rig og fattig, fiskekone og husfrue, hyrde og hirdmand, og det bliver nogle af modeshowets budskaber.   

Der er ingen grund til at tro, at vikingerne ikke gik op i deres udseende. Fund af kamme og hygiejnesæt bestående af pincet, øreske og tandstik/neglerenser tyder på, at vikingerne endda gik op i renlighed, hvilket måske stadig er nyt for de fleste. Skriftlige kilder fra middelalderens England understøtter antagelsen. I en krønike fra 1220 - et par hundrede år efter, at vikingerne havde hærget i England - beskrives vikingerne som velplejede hjerteknusere. Der står bl.a. at 'de havde for vane at rede deres hår hver dag, at bade hver lørdag og at skifte klæder ofte. På denne måde belejrede de gifte kvinders dyd og overtalte døtrene af selv fornemme mænd til at blive deres friller.'

Programmet den 31. juli

Ribe VikingeCenter holder åbent fra kl. 11:00 til 20:00 denne dag.

Kl. 14:00 afholdes bogreception for inviterede gæster og pressen på Lustrupholm.

Kl. 15:30 signerer Jim Lyngvild bøger i Ribe By, år 825. Bøgerne sælges til en særpris af kr. 199 pr. stk i dagens anledning.

Kl. 16:00 er Jim Lyngvild konferencier ved det største og flotteste vikingemodeshow i 1000 år. Showet foregår også i Ribe By, år 825.

Kl. 16:45 vil der også være mulighed for at få signeret bøger.

Kl. 18:45 løber endnu et modeshow af stablen med Jim Lyngvild i spidsen.