Optøjer på Ribe VikingeCenter

30.07.2012 - 05.08.2012

Året er 1019, det er en tidlig sommerformiddag, og alt ånder tilsyneladende fred og idyl i Ribe. Mens håndværkere, købmænd og byboere har taget fat på dagens opgaver, lægger endnu et fladbundet skib til ved kajen. I land går en delegation af stærke mænd udsendt af Frankerrigets kejser. Deres ærinde er at forhandle en oksehandel på plads med byhøvdingen. Måske er det sprogvanskeligheder eller slet og ret griskhed, der spænder ben for en hurtig og fredelig handelsaftale mellem parterne. Diskussioner om sølv og slaver fører i hvert fald til optøjer, holmgang og decideret slagsmål.

Barsk tone og øretæver

Sådan sættes scenen på Ribe VikingeCenter, hvor godt 75 krigere fra ind- og udland slår lejr den første uge i august. I dagene fra 30. juli til 5. august deltager de i et rollespil, der er en fri, men realistisk fortolkning af et møde mellem Ribe vikingerne og frankerne.

Vikingernes markedsplads ved Ribe Å udviklede sig til en af Nordens vigtigste handelsknudepunkter med kontakter til den store, vide verden. Kvæg var en af de allervigtigste lokale eksportvarer og højst sandsynligt det egentlige økonomiske grundlag for markedspladsen. Årsagen hertil var marskengene ved Ribe, der tjente som et ideelt opsamlingssted for dyrene, før de skulle sælges og transporteres videre.

På Ribe VikingeCenter kan man altså opleve de datidens barske forhandlingsrunder. Dagligt udspiller der sig vekselvist skænderier, forsoningsforsøg, forhandlingsmøder og væbnede sammenstød mellem parterne i vikingemiljøerne og for næsen af publikum.

Internationale forbindelser

Det er ikke første gang, at Ribe VikingeCenter lægger jord til kriger-rollespillene, som meget hurtigt er blevet et spændende og populært supplement til Ribe VikingeCenters levende formidling. Rollespillene tager altid afsæt i Ribes internationale forbindelser, og det er en dimension, der er vældig interessant for centrets mange udenlandske gæster.

Netop verdens kendskab til og fascination af vikingerne er også den afgørende grund til VisitDenmarks store satsning fra 2013, hvor Danmark internationalt skal markedsføres på vikinger.

Læs mere om ugens program her.