Ripa By år 825

Bylivet i vikingetidens Ribe

Kom og hils på

I Ripa By kan du møde gæstgiverfamilien, som hver dag bager friske fladbrød, og hvis der er overnattende gæster, har de sikkert også en stor gryde mad over ilden.

Fruen i Tinghuset holder opsyn med sine mange børn, som udfører forskelligt arbejde i husholdningen. I byen bor desuden både skomager, sølvsmed og tømrer, men det er ikke til at sige, hvem der er hjemme hvornår. Mændene lader sig nemlig gerne friste af tanken om eventyr og hurtig velstand, og så er de længe væk på togt med byens høvding, Angantyr. Vikingekvinderne er vant til at kunne klare alting selv. De er helt sikkert 'formødre' til Nordens stærke kvinder.

Professionelle håndværkere

Stednavnet Ripa (Ribe) dukker første gang op i Ansgars levnedsbeskrivelse, nedskrevet ca. år 870, men vi ved, at bebyggelsen da var mere end 150 år gammel. Omkring år 800 var der på nordsiden af Ribe Å en tættere bebyggelse i forbindelse med den markedsplads, hvor der i 100 år var blevet afholdt sæsonmarkeder.

I vikingetidens Ribe finder man - i modsætning til jernalderens selvforsynende gårdsamfund - professionelle håndværkere, der for en stor del kan ernære sig ved deres håndværk.

Ribe var mod vest naturligt afgrænset af åen, og i første halvdel af 800-årene anlægges en ca. 2 m bred grøft og en lav vold i en halvcirkel mod øst. Det har været en symbolsk markering af, at indenfor voldene gjaldt byens love, rettigheder og pligter. Nogen forsvarsmæssig betydning har volden ikke haft på dette tidspunkt. Midt i 1100-årene bliver det tilsyneladende nødvendigt at befæste Ribe, og bygrøften udbygges til en regulær voldgrav.

Aktiviteter for dig

I Ripa By, år 825 kan du deltage i mange forskellige prøv-selv aktiviteter. I snittehuset kan du f.eks. prøve at arbejde ved snittebænken, og i Tinghuset må du prøve en vikingekappe på og male mel, eller måske har du lyst til at lære vikingernes sjove lege og brætspil. Hold øje med aktivitetskalenderen, hvor særarrangementerne annonceres.