Hør i vikingetiden

Fra hør til linned

Efter mere end 15 års arbejde med vikingetidens håndværk har personalet på Ribe Vikingecenter opbygget en bred vifte af erfaringer med de redskaber og processer, som har været en del af menneskers dagligdag for tusind år siden. Erfaringer, som professionelle arkæologer sjældent har mulighed for at gøre sig, men som er af stor betydning for at forstå livet i fortiden.

Man kan derfor lære rigtig meget ved at kombinere den form for praksisorienteret viden, som findes på Ribe Vikingecenter, med den forskningsmæssige viden som fagarkæologer har. Derfor har Syddansk Universitet i 2010 samarbejdet med Ribe Vikingecenter i et projekt om vikingetidens hør.

Projektet er udmundet i en engelsksproget videnskabelig rapport, som du kan downloade nederst på siden her. Desuden findes en mere populær bog på dansk, hvis målgruppe er alment interesserede.

Hør i vikingetiden

I de arkæologiske fund er tekstiler normalt kun bevaret i ganske små stykker, f.eks. i ir og rust på bagsiden af metalsmykker i grave. Men en systematisk gennemgang af disse fragmenter viser, at op mod 40 % af de kendte tekstilfund fra vikingetiden kan bestemmes som hør. Det har altså tilsyneladende været almindeligt brugt, man måske især til pænt brug. I Viborg er der fundet en skjorte fra 1000 årene, som kan vise, hvordan tøjet har set ud. Dette fund var kun bevaret på grund af nogle specielle bevaringsforhold, og er enestående i Nord- og Mellemeuropa. Flere steder i landet er der fundet specialpladser, hvor man har produceret hør på næsten industriel skala. Hør har været en handelsvare i Vikingetiden.

Projektet

Formålet med projektet har derfor været at dokumentere det - ret komplicerede - arbejde fra hørfrø til færdig skjorte, og dermed undersøge, hvor stor en arbejdsmængde, der ligger i at producere en Viborg-skjorte.

Resultaterne peger mod en samlet arbejdstid på 300-400 timer for en enkelt skjorte. Der skal bruges mere end 10 km håndspundet garn til at lave en skjorte. Alene i at spinde garnet ligger der omkring 200 timers arbejde for en erfaren håndværker. Dette er store tal, selv om skjorten fra Viborg faktisk er ret lille, og næppe har passet en voksen mand. Der har været en meget stor del af kvinders tid, der er gået med at sørge for tøj på kroppen. Det er derfor ikke noget tilfælde, at slægtsforskere kalder kvindelige forgængere for "spinde-siden".

Projektet er blevet udført i praksis af Birgit Thomsen, som er Ribe VikingeCenters mest erfarne tekstilekspert, og lektor Bo Ejstrud fra Syddansk Universitet sammen med et hold af studerende, som læser arkæologi på kandidatniveau på Syddansk Universitet i Esbjerg. Desuden deltog arkæolog Stina Andresen, som har beskæftiget sig specielt med de arkæologiske fund af hør i Nordeuropa fra denne periode.

Du kan læse rapporten her:

DANSK: Hørrens rejse fra mark til mand (kræver flash)

DANSK: Hørrens rejse fra mark til mand (PDF)

ENGELSK: From flax to linen. Experiments with flax at Ribe Viking Centre (kræver flash)

ENGELSK: From flax to linen. Experiments with flax at Ribe Viking Centre (PDF)