Grød og vælling

Et nærende og mættende måltid

Fra 7. til 11. maj laver vikingene mættende grød og vælling ved ildstedet i langhuset. Det er en fordel at koge grød og vælling i lerkrukker, som skal stå lige ved siden af ilden. Men man skal huske, at røre ofte og dreje krukken, så grøden eller vællingen ikke brænder på.

Her får du vikingernes opskrifter, og retterne kan nemt også nemt tilberedes hjemme ved komfuret. God fornøjelse!

Pærevælling

6 pærer
2 kopper vand
2 skefulde honning
4 kopper mælk
1 kop knækkede byggryn
Lidt salt

Pærerne skrælles og halveres. Kernehuset skæres ud og pærerne koges halvmøre sammen men vandet og honning i en lerkrukke, som sættes hen til bålet.

Mælken kommes i en lerkrukke og bringes i kog sammen med byggrynene. Vællingen småkoger til grynene er møre. Det tager ca. en halv time. Husk at røre i krukken og dreje den ret ofte, så den ikke brænder på. Lidt salt tilsættes som smagsforstærker.

Pærerne skæres i mundrette stykker, kommes sammen med deres egen saft i vællingen og koges med i kort tid.

Hvedegrød med frugter 

8-10 kopper vand
2 kopper knækkede hvedekerner, der sættes i blød i koldt vand natten over
1 kop valsede byggryn
1 kop nøddekerner
1-4 skefulde honning
1 tsk salt
En god portion æblestykker (6-8 stk)
1-2 kopper piskefløde

Det overskydende vand fra de opblødte hvedekerner hældes fra. Kernene og 8 kopper vand kommes i en lerkrukke og sættes hen til ilden. Der røres jævnligt i krukken, og den drejes ofte. Det kan være nødvendigt at hælde lidt vand på ind imellem, så grøden ikke bliver for tyk og brænder på.

Nøddekerner knækkes ved at lægge dem imellem et hørklæde. Derpå bankes med bagsiden af en grydeske, indtil de er groft knækkede. Æblerne skylles, og kernehuset skæres væk. De skæres i mindre stykker.

Efter 45 min. tilsættes æblestykkerne og de knækkede nødder til grøden. Når æblestykkerne er bløde, kommes byggrynene, saltet og honningen i, og der koges videre ca. 15 min. til grøden har en passende konsistens. Grøden serveres varm med en klat kold flødeskum.

Øllebrød 

Rugbrødsrester
Vand
2 kopper øl
2 skefulde honning
Fløde

Rugbrødet brydes i mindre stykker og kommes i en større lerkrukke. Der hældes så meget vand på, at det dækker brødet. Lad det stå natten over. Næste dag koges det over bålet, indtil det er opblødt. Brødmassen piskes godt ud, og det koges videre med øllet og honningen.

Øllebrøden kan serveres med en kold klat flødeskum ovenpå.

1 kop = ca. 150 ml
1 skefuld = 1 spiseske

Ribe VikingeCenters projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' gennemføres i sæson 2012 med støtte fra Region Syddanmark.