Grød

En grundsten i vikingekøkkenet

Vikingerne havde ukrudt i marken - og i maden

Der var masser af ukrudt på vikingernes farverige marker! Det viser et arkæologisk fund gjort i Roskilde af et forråd af korn i en storgård, som rent faktisk indeholdt mere ukrudt end korn.

En lille håndfuld af høsten fra storbondens mark på Ribe VikingeCenter viser da også, at der er ukrudt mellem det tærskede korn. Og med et hurtigt blik hen over marken, ses da også et farvespil fra planter som spergel, pileurt og lancetbladet vejbred imellem kornarterne. Det er planter som alle trives godt på forstyrret jord forårsaget af agerbrug.

Ukrudt eller urter?

Vikingerne benyttede urter, som mange i dag betragter som rent ukrudt f.eks. mælkebøtte, fuglegræs, brændenælde, spergel, røllike og pileurt. De er alle velsmagende, når de bruges på den rigtige måde. Desuden har mange af planterne medicinsk effekt som bl.a. planten "Lancetbladet vejbred", der har antibakterielle egenskaber og er god imod forkølelse. Hvorfor ikke tilsætte naturlige sundhedsfremmende ingredienser, som styrker vores velbefindende, i maden? Ingredienserne er nemme at få fat på uanset, om man er rig eller fattig.

Hirsegrød med urter og æble- og nødde kompot

- med tærsket korn fra en vikingemark

2 kopper hele hirsefrø
1/4 kop hørfrø
2 kopper vand
4,5 kopper mælk
Lidt salt
Hasselnødder
Honning
Buket af Spergel, Pileurt, Lancetbladet vejbred, Dodder og Rajgræs

Hirsefrøene skylles godt i koldt vand inden brug. Grunden er den, at frøene indeholder bitterstoffer, som kan neutraliseres ved skylning.

Hirsen og hørfrøene kommes i kogende vand i en lerkrukke og koger et stykke tid ved svag varme under omrøring. Derefter tilsættes mælken og urterne, og grøden simrer, til hirsefrøene er møre. Grøden smages til med salt. For at forhindre den i at brænde på, kan krukken sættes i en "høkurv/høkasse".

Æble- og nøddekompot: Nøddekernerne knækkes ved at lægge dem i et hørklæde og banke med bagsiden af en grydeske, til de er groft knækkede. Æblerne skylles og skæres i tern og kommes sammen med nødderne og lidt vand i en fedtstensgryde over ilden. Når æblerne er blevet møre smages den til med honning, og den er færdig.

Hirsegrød med ristede nødder og æblekompot

2 kopper hele hirsefrø
2 kopper vand
4,5 kopper mælk
Lidt salt
Hasselnødder
Kanel
Honning
Æbler til frugtkompot

Hirsefrøene skylles godt i koldt vand inden brug. Grunden er den, at frøene indeholder bitterstoffer, som kan neutraliseres ved skylning.

Hirsen kommes i kogende vand i en lerkrukke og koger et stykke tid ved svag varme under omrøring. Derefter tilsættes mælken, og grøden simrer, til hirsefrøene er møre. Grøden smages til med salt. For at forhindre den i at brænde på, kan krukken sættes i en "høkurv/høkasse".

Ristede nødder:Nøddekernerne knækkes ved at lægge dem imellem et hørklæde. Derpå bankes med bagsiden af en grydeske, til de er groft knækkede. Herefter kommes de på en varm pande i ca. 5 min. indtil de har fået en sprød overflade.

Æblekompot: Æblerne skæres i tern og kommes sammen med lidt vand i en fedtstensgryde over ilden. Når æblerne er blevet til en samles masse er den færdig. Hvis man har en ekstra sød tand kan man komme lidt honning og kanel i. 

Fakta om Hirse

Panicum miliaceum. Hirse, som er en kornsort, var mest udbredt i jernalderen. Da hirse kræver et varmt klima, blev det sværere at få et ordentligt udbytte i vikingetiden, hvor klimaet blev koldere. Der er fundet enkelte hirsekorn fra vikingetiden, som er dyrket i Danmark, men hirsen blev aldrig en vigtig afgrøde her i landet. Hirsefrø er små og gule. Yderskallen, som er hård, skal fjernes inden den anvendes i madlavningen.

Byggrød med røget bacon og grønsager

8-10 kopper vand
3 kopper bygkerner
150 gr røget bacon
100 gr sellerirod
100 gr gulerødder
100 gr løg

Bygkerner og vand kommes i en lerkrukke og sættes hen til ilden. Der røres jævnligt i krukken, og den drejes ofte. Det kan være nødvendigt at hælde lidt vand på ind imellem, så grøden ikke bliver for tyk og brænder på.

Det røgede bacon skæres i tern sammen med grønsagerne og svitses til det tager en gylden farve på en varm pande. Herefter kommes det ned i krukken med bygkernerne.

Det hele koges videre i ca. 25 min., til grøden har en passende konsistens.

Hvedegrød med hindbær, nødder og æbler

8-10 kopper vand
3 kopper knækkede hvedekerne som sættes i blød i koldt vand natten over
1 kop nøddekerner
1 kop hindbær
1 kop æbler i tern
3-4 skefulde honning
1 teskefuld salt

Det overskydende vand fra de opblødte hvedekerner hældes fra. Kernerne og 8 kopper vand kommes i en lerkrukke og sættes hen til ilden. Der røres jævnligt i krukken, og den drejes ofte. De kan være nødvendigt at hælde lidt vand på ind imellem, så grøden ikke bliver for tyk og brænder på.

Nøddekernerne knækkes ved at lægge dem imellem et hørklæde. Derpå bankes med bagsiden af en grydeske, til de er groft knækkede.

Æblerne skylles og kernehuset skæres væk. De skæres i små tern.

Efter 45 min. tilsættes æbleternene, de knækkede nødder og hindbærerne. Honning og salt komme i, og der koges videre i ca. 15 min., til grøden er blevet rød og har en passende konsistens.

 

1 kande = ca. 1 liter
1 kop = ca. 150 ml
1 skefuld = 1 spiseske

Ribe VikingeCenters projekt 'Nordiske råvarer i vikingekøkkenet' gennemføres i sæson 2012 med støtte fra Region Syddanmark.