Lam

Lammesteg med urter og mjød

1 lammekølle
10-12 majroeblade, vasket og våde

Til urtepestoen:
Kvan
Citrontimian
Salt
Purløg
Hvidløg
Løg
Mjød

Hak eller stød urterne meget fint og rør sammen med mjød til du har en pesto.
Bred roebladene ud på bordet.

Kødet på lammekøllen skæres af benet således, at du har et fladt stykke kød. Urtepestoen fordeles ud på kødet, som derefter rulles sammen. Pak det stramt ind i roebladene og bind lindebast omkring, så du ender ud med en 'pakke'.

Denne steg blev tilberedt i vikingebageovnen. 'Pakken' med kødet blev lagt på en jernpande og bagte længst inde i ovnen i lige under 2 timer. Temperaturen er højest bagest i ovnen, ca. 200c, og ved den temperatur dræbes jordbakterierne. Stegetiden er ca. 1,5 timer pr. kilo kød. Hvis du anvender en moderne ovn, skal du beregne 1 time pr. kilo.

Tag 'pakken' ud af ovnen, fjern de brændte blade, og den møre steg er lige til at skære ud.

Disse indbagte lammemørbrad blev tilberedt på samme tid i vikingeovnen:

 

Indbagt lammemørbrad med majroer

Majroer i tern
2 lammemørbrad, der begge er delt i to

Til dejen:
Hvedemel
Speltmel
Honning
Salt

Bland ingredienserne til en god dej, der skal hvile ca. 30 min.

Udrul dejen og pak et stykke mørbrad og nogle roeterninger ind. Vi bagte 'pakkerne' forrest i vikingebageovnen, hvor varmen er en smule lavere, i den samme tid som lammestegen.

 

Saltindbagt lammekølle

1 lammekølle
Urter efter eget valg
Hvidløg

Til dejen:
Hvedemel og salt, halvt af hver
Vand
Æg

Skær små 'lommer' i lammekøllen ved at stikke kødet med en skarp kniv. Lommerne fyldes med hakkede urter og hvidløg.

Lav en saltdej, som skal føles lidt tør - ligesom modellervoks. Rul dejen ud og pak lammekøllen godt ind. Læg pakken med lammekøllen på gløderne og bag i ca. 2 timer. Hvis dejskorpen knækker undervejs, kan den lappes med lidt tiloversbleven dej.

Når lammekøllen er færdigbagt, skæres dejskorpen op. Lad kødet hvile lidt og løft så forsigtig stegen over på et skærebræt.

Klik her for flere opskrifter på mad med lam.