Æbledessert med honningristet rugbrødsdrys

Æbledessert med honningristet rugbrødsdrys

Det er sæson for æbler nu, og der kan siges rigtig meget godt om æbler. De er saftige, knasende, sunde og særdeles anvendelige. 

Æbletræer er vildtvoksende flere steder i verden, og frugtens oprindelse er derfor usikker, men f.eks. skovæblet Abild har været kendt og anvendt i Danmark i flere tusinde år. Vikingerne har været klar over æblets gode egenskaber, og i den nordiske mytologi hører vi bl.a. om Gudinden Yduns æbler. Ydun er ungdommens gudinde, og hun vogter de fortryllede æbler, der holder alle aserne unge til evig tid.

På vikingegården har man også glæde af vilde æbler. De kan selvfølgelig spises rå som de er, men Frida bruger dem også i sin madlavning, hvor de leverer syre og friskhed i både salte og søde retter.

Opskrift til 4 personer

Æblemos kogt af 500 g æbler og 1-2 spsk vand. Vikinger, der jo ikke kender til hvidt sukker, er glade for en syrlig mos, men i en luksusudgave kan man f.eks. søde mosen med lidt mjød.

Let pisket flødeskum af 250 ml fløde.

Honningristet rugbrødsdrys:
4 skiver tørt, smuldret rugbrød
1 håndfuld havregryn
1 håndfuld hakkede hasselnødder
70 g smør
70 g honning

Se instruktionsvideoen: Æbledessert med honningristet rugbrødsdrys.

Det smuldrede rugbrød blandes med havregryn og hasselnødder.

Honning og smør koges ca. 10 minutter til en gylden, karamelagtig masse. Pas på: Det bliver meget varmt og koger op. Så tilsættes rugbrødsblandingen og den ristes ved middelvarme 5-10 minutter. Hæld den færdigristede blanding over på en tallerken og lad det afkøle helt.

Hak rugbrødsblandingen groft eller fint efter ønske. Og så er det tid til at anrette i små skåle eller på tallerkner. Først en portion æblemos, så ristet rugbrødsdrys, og til sidst en god skefuld flødeskum. Slut af med lidt hakkede hasselnødder på toppen.

Velbekomme!