Æbleflæsk
De faldne krigere i Valhal, einherjerne, får hver dag serveret nyslagtet, kogt svinekød fra galten Særimner. Og hver aften bliver grisen hel og levende igen, og den er altså et evigt festmåltid for Odins krigere.
Kombinationen af æbler, flæsk og løg går langt tilbage i den danske madhistorie og findes bl.a. i den første danske, trykte kogebog fra 1616. Om vikingerne spiste flæsk med æbler, ved vi ikke, men der er ingen tvivl om, at de havde begge dele til rådighed og i øvrigt var glade for svinekød. Ved mange udgravninger er gjort fund af netop knogler fra svin.
Æbleflæsk (2 personer)
4 syrlige æbler i både
2 hakkede løg
ca. 8 skiver røget flæsk
Smør til stegning
4 kviste frisk timian
2 tsk tørret timian
Salt
1 spsk honning
Video: Se her, hvordan du laver æbleflæsk
Smelt smør på en varm pande og læg flæskeskiverne på. Drys med salt. Steg skiverne gyldne på begge sider. Tag flæsket af panden og svits løgene et par minutter i fedtet. Tilsæt så æblebådene til panden og rør rundt af og til. Lad æblerne stege til de har den ønskede konsistens, ca. 10-15 min. også afhængigt af æblesorten. Tilsæt honning og salt og glasér løg og æbler under omrøring. Pas på at honningen ikke brænder.
Server gerne rugbrød til æbleflæsken.
Velbekomme!