Cremet byg med bacon og tørrede svampe

Cremet byg med bacon og tørrede svampe

For English please go here

Grød har i flere 1000 år været en grundsten i menneskets hverdagskost her i landet. Grøden, som ofte bare bestod af byg eller andre kornrester kogt i vand, var let at tilberede ved ildstedet. 

I dag forbinder vi nok mest grød med det søde køkken, men historisk set er grøden ofte blevet tilsat kød, grøntsager, fisk og urter. Grød har derfor været et nærende hovedmåltid, der kunne spises både til morgen, middag og aften.

Denne ret får sin cremethed fra smør og ost, der tilsættes kort før servering. Man kan skifte grøntsagerne ud med andre eller hvad man lige har til rådighed, og man kan helt udelade bacon for en vegetarisk udgave.

Cremet byg med bacon og tørrede svampe (4 personer)

1 håndfuld tørrede svampe
125 g bacon i tern
1 stort eller 2 små løg, hakket
4-6 kviste frisk timian
2 tsk tørret timian
1 tsk sennepsfrø
300 g byg - vi bruger perlebyg
2 pastinakker i tern
2 gulerødder i tern
1 liter vand (eller bouillon/fond)
100 g hård ost, f.eks. Vesterhavsost
ca. 50 g smør
Salt

Video: Se her, hvordan du laver cremet byg med bacon og svampe

De tørrede svampe kommes i en skål og overhældes med kogende vand. Lad det stå en halv time til svampene er bløde.

Svits bacon i en gryde. Tilsæt løg, timian og sennepsfrø og rør om. Når løgene er klare tilsættes byg, som skal svitses med i ca. 2 minutter, så de opsuger baconfedtet i grydens bund. Kom de opblødte svampe, pastinak- og gulerodstern i gryden og rør godt om. Hæld det meste af vandet (eller bouillon) på og bring gryden i kog. Byggen skal koge ca. 40 minutter, og undervejs skal der røres jævnligt og holdes øje med, at byggen ikke koger tør og brænder på. Tilsæt lidt mere væske om nødvendigt.

Når bygkornene er møre og væsken kogt ind, røres smør og ost i gryden. Lad det smelte og smag til med salt.

Servér straks med et drys af ost.

Velbekomme!