Bygalamande

Bygalamande

Her er en nordisk udgave af den klassiske Risalamande, dvs. byg i stedet for ris, og hasselnød i stedet for mandel. Det smager så fuglene synger hele året.

Opskrift til 4 personer:

150 g perlebyg
½ liter mælk
½ teskefuld salt
(evt. 1-2 spiseskefulde sukker)

2 store håndfulde hasselnødder

300 g blandede røde bær
1-2 spiseskefulde vand
Honning (eller sukker, som vikingerne ikke havde)

300 ml piskefløde

Kog en byggrød: Mælk og byg bringes i kog under omrøring. Grøden skal koge i ca. 30-40 minutter til den er cremet. Husk at røre rundt med jævne mellemrum. Når grøden er næsten færdig, smages til med salt og evt. sukker, og grøden stilles til afkøling.  

Rist hasselnødderne indtil skallerne begynder at krakelere. Gnub dem i et klæde, så skallerne falder af. Herefter skal hasselnødderne hakkes.

Lav en frugtgrød: Kom bærene i en gryde og tilsæt ganske lidt vand. Lad det koge ca. 5 minutter indtil bærene er møre og brister. Tilsæt honning (eller sukker) for sødme og smag til. Lad grøden afkøle lidt.

Pisk fløden til skum.

Rør i den kolde byggrød for at løsne den lidt, inden flødeskummet forsigtigt vendes i. Tilsæt de hakkede hasselnøder.

Server bygalamandaen med frugtgrød.

Velbekomme!