Fladbrød på tre måder

Fladbrød på tre måder

Disse fladbrød kan bruges både som tilbehør til morgenmad, aftensmad eller som lækre frokostsnacks, og de kan laves ved bålet, havegrillen eller på komfuret. Det er nemt at tilpasse opskriften efter personlig smag med forskellige meltyper, væde, krydderier og fyld. I Langhuset er vi bl.a. glade for fladbrød med grahamsmel og øl.

Grundopskrift til 4 personer, ca. 8 brød.

1 kop rugmel
1 kop bygmel
1 kop hvedemel eller grahamsmel
1 kop valle, men ymer eller øl kan også bruges
2 teskefuld salt
Vand efter behov. Dejen skal være elastisk, men må ikke klistre til bordet.

Al mel kommes i et fad. Tilsæt salt. Dejen æltes med valle og vand efter behov, så den ikke klistrer til fadet, men er smidig i konsistensen. Lad dejen hvile i 30 minutter.

Tag en portion grunddej, ælt den godt igennem og lav en lille fordybning i dejen. Tilsæt krydderier, bær, honning efter smag - se nedenfor - og ælt grundigt.

Form dejen i små, tynde brød på størrelse med en håndflade og ca. 1 cm i tykkelse. Drys brødene med mel og lad dem hvile i 20 min. Imens findes en pande frem og varmes godt over bålet, grillen eller komfuret. Når panden er rygende varm, skrues ned for temperaturen og brødene steges/bages på en tør pande ved middelvarme (over gløder) til de er gyldne og lyder hule, når man banker på dem.

Fladbrød med honning og timian
1 portion grunddej
1 spiseskefuld honning
2 spiseskefuld frisk, hakket timian

Server fladbrødene varme med nylavet smør eller krydret friskost.

Fladbrød med sar og ramsløg
1 portion grunddej
3 spiseskefuld frisk, hakket ramsløg
1 spiseskefuld frisk, hakket sar, alternativt rosmarin

Denne variant passer perfekt til forårets og sommerens grillretter.

Sar eller bønneurt, som den også bliver kaldt, er en aromatisk krydderurt, der passer godt i meget grill- og bålmad, da den ikke overdøves af den røgede grillsmag. Den har i århundrede været anvendt i bl.a. bønne- og flæskeretter, da dens smag af frisk peber giver retterne en let og krydret karakter. Sar kan desværre være svær at finde i supermarkeder og havecentre i dag. Derfor kan rosmarin anvendes som alternativ.

Fladbrød med hasselnødder og tranebær
1 portion grunddej
1 håndfuld tørrede tranebær, alternativt rosiner
1 håndfuld hakkede hasselnødder, alternativt valnødder
Evt. lidt honning for at søde dejen yderligere

Server de søde fladbrød som en lækker dessert med lidt honning og friske bær eller som en del af et lækkert morgenbord.

Video: Her viser husfruen Frida, hvordan fladbrødene laves.