Grubestegt svin med salat og fladbrød

Zebitz Vikingerne deler opskriften på:

Grubestegt svin med salat og fladbrød

2,5 kg nakkefilet/nakkekam
Salt
Evt. krydderurter som timian, hvidløg

Brug mange store skræppeblade eller f.eks. blade fra roer eller vejbred til at pakke kødet ind i og bind med bast snor. Zebitz Vikingerne pakkede kødet ind i saltdej. Det fungerer også fint, men er ikke historisk korrekt.

Gruben er et ca. 30-50 cm dybt hul i jorden, som beklædes med store sten. Tænd et bål oven på stenene og læg flere store sten ind i ilden. Pas bålet og hold det i gang i ca. 3 timer, så stenene bliver rigtig gennemvarme. Når bålet er brændt ud, står man med et grube fuld af brandvarme gløder og sten.

Med et stykke træ eller en tang (eller en skovl) flyttes stenene oven på gløderne. Hvis kødet er indpakket i saltdej, kan 'pakken' lægges direkte ind i gløderne. Hvis kødet pakkes i blade, bør 'pakken' lægges på varme sten, der først er dækket med rigeligt vådt græs. Derefter dækkes 'pakken' med varme sten. Dæk gruben godt til med tørv.

Lad kødet stege i gruben. En steg på 2,5 kg i saltdej skal langtidsstege i ca. 5 timer. Hvis kødet er pakket ind i blade, skal man beregne 1,5 timer pr. kg. kød. Temperaturen i en grubeovn kan komme op på ca. 200 grader, hvorved jordbakterierne dræbes.

Servér kødet med f.eks. kålsalat og fladbrød.

 

Velbekomme!