Øllebrød

Øllebrød

Øllebrød. Øl og brød. En klassisk gammel dansk ret som fortjener en chance, ikke mindst fordi det er en forrygende måde at bruge de tørre rugbrødsrester. Der er også plads til at eksperimentere og lave sin egen favoritversion. Brug f.eks. øl, hvidtøl eller også bare vand. Brug honning, hvidt sukker eller brun farin. Og giv din øllebrød et pift med f.eks. lidt appelsin, citron, kanel, vanille eller rosiner.

Danskernes hverdagskost har siden vikingetiden og måske endnu længere bestået af store mængder rugbrød og øl. Frem til midten af 1800-tallet blev der spist rugbrød til alle måltider, og det hjemmebryggede, alkoholsvage øl blev serveret til, da vand ofte var af så dårlig kvalitet, at det ikke kunne drikkes. Øllebrød er derfor en af de ældste retter i det danske køkken. Brød- og ølrester fra døgnets to hovedmåltider blev samlet i ølpotten og kogt til grød.

Opskrift til 4 personer

300 g tørt rugbrød
400 ml øl - eller hvidtøl eller vand
1 stor spiseskefuld honning (eller sukker)
200 ml piskefløde
Salt til tilsmagning

Se instruktionsvideoen: Øllebrød

Smuldr det tørre rugbrød og kom det i en gryde sammen med øl og honning. Lad det simre ved svag varme ca. 45 minutter og rør en gang imellem indtil brøddet er kogt ud til en lind grød. Smag evt. til med salt. Pisk fløden til skum og server det sammen med den varme øllebrød.

Velbekomme!