Plankelaks

Plankelaks med ramsløg

Planket fisk og kød er en rigtig nem metode at tilberede et måltid i det fri uden at skulle medbringe tungt kogegrej. Alt man skal bruge, er et bål, en ren planke/flækket stykke træ og nogle trænagler. Det er dog vigtigt, at planken man anvender, ikke er af fyrretræ, da harpiksen vil sive ud og ødelægge kødet.

I denne opskrift anvender vi laks, ramsløg og forårsløg, men man kan nemt udskifte ingredienserne med andre kødtyper og krydderier. Fladfisk med frisk timian, makrel med sar og tangsalt eller kylling med merian er bare tre eksempler på gode plankeretter.

Opskrift til ca. 4 personer

1 lakseside med skind (min. 500 g)
Salt
Ramsløg, fintsnittet
Forårsløg, fintsnittet
½ pakke smør (100 g)
1 planke og 2 trænagler/søm

Tænd et bål eller en grill. Find en god planke og lav to huller, hvor naglerne/sømmene kan slås i og fastgøre fisken. Læg om muligt planken i vand, da træet så ikke brænder så let under tilberedningen.

Læg laksesiden på planken med skindsiden ned og krydr med salt, ramsløg og forårsløg. Lad laksen hvile lidt, så krydderiernes smag når at trænge lidt ind i kødet.

Tag to nagler/søm og bank dem igennem laksen og ned i planken, så fisken sidder godt fast. Hvis fisken har en tendens til at glide af planken, kan man også binde den fast med natursnor. Snoren må ikke indeholde plastik, da det vil smelte ved varmen.

Placer planken med fisken ved siden af bålet eller grillkullene, sådan at fisken ikke bliver direkte berørt af flammerne, men tilberedes ved varmen. Vend planken med jævne mellemrum, så laksen bliver stegt på alle sider.

Da laksen ikke hænger direkte over bålet, skal retten ikke tilberedes over gløder. Det er nemt at kontrollere tilberedningen, da planken ved meget kraftig varme kan rykkes længere væk fra flammerne.

Smelt en halv pakke smør i en gryde, tilsæt fintsnittet ramsløg og forårsløg. Dryp jævnligt laksen med smørret for at give den en ekstra lækker overflade.

Laksen bør være stegt færdigt i løbet af 20 minutter og have gyldne, sprøde kanter og en saftig kerne. Server laksen med krydret friskost, til en grøn salat eller som fyld i grønne pandekager.

Velbekomme!