Bønneurt eller sar, som den også bliver kaldt, er en aromatisk krydderurt,der har været anvendt i århundrede i bl.a. bønne- og flæskeretter, da dens smag af frisk peber giver retterne en let og krydret karakter. Bønneurt passer også rigtig godt til grill- og bålmad, hvor den ikke overdøves af den røgede grillsmag.
Bønneurt kan desværre være svær at finde i supermarkeder og havecentre i dag, og så kan man anvende rosmarin som et alternativ.
Husfruen bruger bl.a. bønneurt og timian i sin rullesteg, som folkene på Hvidinggården får serveret med brød og friskost til.
Rullesteg med urter
1,5 kg svinenakkefilet (flækkes til ca. 1,5 cm tykkelse) eller svineslag (afpudset)
2 løg, finthakket
4-5 fed hvidløg, finthakket
1 spsk sennepsfrø, let knust
2-3 spsk salt
1 håndfuld frisk timian, finthakket
1 håndfuld frisk bønneurt/sar, finthakket
1 håndfuld frisk karse, finthakket
Hørsnor (eller anden snor til at binde med)
Vand
Smør til stegning
Bland alle urterne. Fordel urterne på svineslaget og tryk dem lidt ned i kødet. Drys med salt hen over. Rul svineslaget stramt og bind med snor.
Bring vand i kog i en stor gryde. Tilsæt evt. et løg, hvidløg og nogle timiankviste for smag. Lad rullestegen simre i ca. 1,5 time, hvorefter den tages op på et bræt og trækker 10 minutter.
Smelt smør på en pande og brun rullestegen på alle sider. Man kan i stedet vælge at grille rullestegen. Læg rullestegen på et bræt og lad det trække 15 minutter før den skæres ud.
Server med friskost og brød.
Velbekomme!