Fiskesuppe

De vikinger, der boede tæt ved havet, havde adgang til fisk en stor del af året. I udgravninger i Ribe er der fundet fiskeben af bl.a. rødspætte, skrubbe, ising, torsk, laks, ørred og tyndlæbet multe.

Fiskesuppe

For vikingerne omkring Ribe, der havde hurtig adgang til Vadehavet, var fisk en væsentlig del af kosten og en god proteinkilde.

En suppe kan stå forholdsvist længe og simre over ildstedet afhængigt af, hvor stort man har skåret sine grøntsager ud. Kort før servering dumpes stykker af fisk ned i suppen og tilberedes ganske kort.

Fremgangsmåde

Smelt en god klump smør i en gryde og svits gulerødder og løg i 5 min. Hæld vandet i gryden, bring det op til kogepunktet og lad det simre indtil grøntsagerne er næsten møre. Tilsæt kørvel, karse og fløde.

Tilsæt de mundrette fiskestykker til suppen, der ved svag varme skal simre videre indtil fisken er mør. Smag til med salt.

Anret suppen med et drys af finthakket løgtop.

Ingredienser

4 Personer
  • 5 gulerødder i små tern
  • 5 mellemstore løg, finthakket
  • Smør
  • 1,5 liter vand
  • Kørvel, hakket
  • Karse, hakket
  • 2 dl fløde
  • Salt
  • 750 g ørred eller laks i mundrette stykker
  • Toppen af et forårsløg, finthakket