Æggekage med røget makrel

Her ved vadehavskysten kan man sanke kveller, også kendt som salturt. Den vokser på områder, der jævnligt oversvømmes med havvand, og derfor er kveller også meget salt. Kveller skal være frisk grøn ved sankning. Den skal skylles godt og kan så anvendes i madtillavning - rå eller eller tilberedt.

Æggekage med røget makrel

Det er sensommer, men på vikingegården lægger hønsene stadig æg. Frida har været ved Vadehavet for at plukke kveller (salturt), og der er endnu et par makreller tilbage, som har hængt og røget over ildstedet i Langhuset. I dag skal der laves æggekage med kveller og makrel!

Fremgangsmåde

Pisk æg og mælk let sammen og tilsæt hakket kveller.

Svits løg og porre i smør på en pande. Når løgene begynder at tage farve, hældes
æggeblandingen i panden. Skub forsigtigt i massen med en paletkniv i starten og lad så æggeblandingen sætte sig ved svag varme.

Når æggekagen begynder at stivne, lægges makrelfileterne på og ’bager’ med de sidste 5-10 min. til æggekagen er klar.

Drys med hakkede kveller og server æggekagen varm med rugbrød og smør.

Ingredienser

2 Personer
  • 6 æg
  • 6 spsk mælk
  • Smør
  • 1 lille løg, finthakket
  • 1 porre, i tynde skiver
  • 2 spsk kveller, finthakket
  • Lidt ekstra kveller til pynt
  • Fileter af 1 røget makrel

Kokkens noter

Hvis man ikke kan få fat i kveller, kan man i stedet krydre æggekagen med timian.

Kveller (salturt) vokser i marsk og på strandeng og kan sankes fra juni til september. Den kan spises rå eller tilberedt. Kveller er meget salt og en æggekage som denne behøver derfor ikke tilsættes ekstra salt. Urten er rigtig god til fiskeretter, til æg, i salater eller bare lynstegt på en pande. Den kan også tørres og hakkes rigtigt fint og anvendes som salt.