Æbleflæsk

Vikingerne havde kun vilde æbler, som ikke var nær så store og søde som de æbler, vi spiser i dag.

I Oseberggraven i Norge (fra 834 e.Kr.) var en træspand med æbler. Så selv om æblerne nok var små og sure, høstede og spiste man dem alligevel. I den nordiske mytologi har gudinden Idun en kurv med magiske æbler, som holder de andre guder unge og friske.

Æbleflæsk

Kombinationen af æbler, flæsk og løg går langt tilbage i den danske madhistorie og findes bl.a. i den første danske, trykte kogebog fra 1616. Om vikingerne spiste flæsk med æbler, ved vi ikke, men der er ingen tvivl om, at de havde begge dele til rådighed og i øvrigt var glade for svinekød. Ved mange udgravninger er gjort fund af netop knogler fra svin.

De fleste forbinder æbleflæsk med julebordet, men det smager pragtfuldt hele året og er en god ret at tilberede over bål.

Fremgangsmåde

Smelt smørret på en pande og steg flæskeskiverne gyldne. Drys med salt. Tag flæsket af panden.

Tilsæt timian til fedtet på panden og svits løgene et par minutter. Tilsæt så æblebådene til panden og rør rundt af og til. Lad æblerne stege med til de har den ønskede konsistens, ca. 10-15 min.

Tilsæt honning og salt og glasér løg og æbler under omrøring. Pas på, at honningen ikke brænder.

Server æbler og flæsk straks og gerne med rugbrød til.

Ingredienser

2 Personer
  • 4 syrlige æbler, skåret i både
  • 2 løg, grofthakket
  • 8 skiver røget flæsk
  • Smør
  • 4 kviste frisk timian
  • 2 tsk tørret timian
  • 1 god spsk honning
  • Salt