Rullesteg med urter

Sar eller bønneurt, som den også bliver kaldt, er en aromatisk krydderurt, der har været anvendt i århundrede i bl.a. bønne- og flæskeretter, da dens smag af frisk peber giver retterne en let og krydret karakter. Sar passer også rigtig godt til grill- og bålmad, hvor den ikke overdøves af den røgede grillsmag.

Rullesteg med urter

Efter at have rullet nakkefileten med urter, tilberedes stegen i svagt kogende vand, hvorefter den skal trække. Dernæst brunes stegen på en pande eller grilles og trækker igen. Så har man en god, saftig steg med mad til mange.

I denne opskrift bruger husfruen sar (bønneurt), som desværre kan være svær at finde i supermarkeder og havecentre i dag. Så kan man i stedet anvende rosmarin. 

Fremgangsmåde

Nakkefileten flækkes til ca. 1,5 cm tykkelse. Bland løg, hvidløg, urter og sennepsfrø. Fordel det på kødet og drys med 1 spsk salt. Rul nakkefileten stramt og bind med snor.

Bring vand tilsat 1 spsk salt i kog i en stor gryde. Tilsæt evt. et løg, hvidløg og timiankviste for smag. Lad kødet simre i ca. 1,5 time, hvorefter den tages op på et bræt og trækker i 15 min.

Smelt smør på en pande og brun stegen på alle sider. Man kan vælge at grille stegen i stedet. Lad herefter stegen trække 15 min., før den skæres ud.

Ingredienser

6 Personer
  • 1,5 kg svinenakkefilet
  • 2 løg, finthakket
  • 4 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk sennepsfrø, let knuste
  • 2 spsk salt
  • Frisk timian, sar og karse, finthakket
  • Natursnor
  • Vand
  • Smør

Kokkens noter

Man kan bruge svineslag (afpudset) i stedet for nakkefilet. Man kan kan også afveksle urterne og vælge præcis dem, man bedst kan lide.