A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter ”Porten til Ripa” med 30 millioner kroner. Derudover støtter en række fonde projektet, herunder Aage og Johanne Louis-Hansens Fond med 15 millioner kroner, Augustinus Fonden med 10 millioner kroner, Johan Hoffmann Fonden med 2,5 millioner kroner, ObbekjerFonden med 1,5 millioner kroner samt Esbjerg Kommune med 8,5 millioner kroner.
”Den nye indgang bliver et gevaldigt løft til den samlede publikumsoplevelse og vil bidrage betragteligt til, at centret kan fortsætte sin positive udvikling,” siger Ribe VikingeCenters bestyrelsesformand, Hans Kjær.
Ribe VikingeCenters ledere, Christin V. Clausen og Mikkel F. Laursen uddyber: ”Det årlige besøgstal er nået over 70.000 gæster, og det presser den nuværende indgangsbygning fra 1994, der er bygget til det halve. Men ud over de praktiske faciliteter, får den nye indgang også en spændende formidlingsmæssig funktion, der optimerer gæsternes helhedsoplevelse. I et oplevelsesmættet formidlingsrum kommer vi til at introducere historiske og geografiske fakta og engagere gæsterne i fortællinger om byens puls og skæbner. Målet er at inspirere dem til at være endnu mere opsøgende og deltagende i de levendegjorte vikingemiljøer udenfor.”
Fra Esbjerg Kommune ser borgmester Jesper Frost Rasmussen den positive udvikling hos Ribe VikingeCenter som et vigtigt bidrag til kommunens satsning på oplevelser og kultur.
”Ribe VikingCenter har så stor succes, at det er tid til en udvidelse, og det siger selvfølgelig noget om stedets popularitet og evne til at skabe gode oplevelser for sine gæster. Når vi i Esbjerg Kommune vil markere vores område som et fyrtårn for oplevelser og kultur, har vi brug for stærke, lokale kulturinstitutioner, og derfor sætter vi stor pris på den imponerende indsats og udvikling hos Ribe VikingeCenter,” siger Jesper Frost Rasmussen.
Den tilgang bakker formanden for Kultur & Fritidsudvalget, Jakob Lose, op om.
”Med Porten til Ripa får Ribe VikingeCenter ikke bare en ny indgang, men et stærkt samlingspunkt for formidling og oplevelse af en tid, der spiller en vigtig rolle for både Ribe og hele vores kulturarv her i området. Jeg er sikker på, at projektet vil løfte gæsternes oplevelse af vikingetiden og styrke såvel Ribe VikingeCenter som Esbjerg Kommunes ambition om at markere sig stærkere på det kulturelle landkort,” siger Jakob Lose.
Foruden et formidlingsrum skal bygningen også rumme et multirum, billetsalg, butik og servicefaciliteter. Den endelige udformning er ikke fastlagt endnu, men der vil blive udskrevet en arkitektkonkurrence, der skal sikre den bedst mulige løsning.
Byggeriet kommer ikke til at begrænse hverken åbningstider, adgang eller formidling på centret.

Fakta om Ribe VikingeCenter
Ribe VikingeCenter har siden 1992 rekonstrueret og levendegjort vikingetidens Ribe (Ripa), Danmarks og Nordens ældste by. Formidlingsmiljøerne, der er baseret på arkæologiske fund, præsenterer 300 års historie fra 700 til 1000 e.Kr., og med optrin, events, håndværk, publikumsaktiviteter og undervisningsforløb gøres vikingetiden til en håndgribelig størrelse. Flere end 1000 frivillige historieentusiaster fra ind- og udland er tilknyttet Ribe VikingeCenter, og mange af dem deltager flere gange i løbet af sæsonen i alt fra vedligehold til byggeri og fremstilling af udstyr, eventafvikling og formidling. I løbet af åbningssæsonen fra ultimo april til medio oktober bydes godt 70.000 gæster velkommen.
Yderligere oplysninger
- Hans Kjær, formand for Ribe VikingeCenters bestyrelse, hanskjaer.ribe@gmail.com, tel. 20 69 89 50
- Christin V. Clausen, leder og dramaturg på Ribe VikingeCenter, christin@ribevikingecenter.dk, tel. 24 77 45 40
- Mikkel F. Laursen, leder og bygmester på Ribe VikingeCenter, mikkel@ribevikingecenter.dk, tel. 51 23 05 80