Flydende æbleskiver

Gennem tiden har æbleskiven udviklet sig fra at være en såkaldt flydende æbleskive til at være en lille kuglerund pandebagt kage med lidt æblekompot eller et stykke æble i midten, og i dag er æblet så helt forsvundet i de æbleskiver, vi spiser i juletiden.

Flydende æbleskiver

Æbleskiver har i mange hundrede år været en del af det danske køkken, men det er først i 1800-tallet, at de runde lækkerbiskner fik tilknytning til julen, og det var ikke usædvanligt, at tjenestefolkene på gårdene fik deres julegave i form af æbleskiver og pebernødder. Før da - i middelalderen - dyppede man skiver af æble i dej og stegte dem i smør eller fedt på panden. Det var såkaldte flydende æbleskiver.

Prøv denne opskrift og oplev, hvordan den oprindelige æbleskive smagte.

Fremgangsmåde

Bland rugmel, hvedemel og salt. Tilsæt det meste af kærnemælken og øllet og pisk godt. Pisk honningen ud i dejen og tilsæt derefter æggene. Dejen skal have konsistens af en lidt tyk pandekagedej. Justér evt. med resten af kærnemælken. Lad dejen hvile mens æblerne klargøres.

Skær æblerne i 0,5 cm tykke skiver og fjern kernehuset. Æbleskiverne duppes tørre.

Opvarm fedtet på en pande. Dyp æbleskiverne i dejen og steg dem ca. 3-4 min. på hver side til de er gyldne og sprøde.

Æbleskiverne serveres varme med honning og/eller marmelade.

Ingredienser

2 Personer
  • 4 dl rugmel
  • 1 dl hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kærnemælk
  • 1 dl øl
  • 1 stor tsk honning (eller sukker)
  • 2 æg
  • 2 syrlige æbler
  • 100 g svinefedt/palmin/smør

Kokkens note

Æbleskiverne kan også koges i fedt (frituresteges).