Blåbærpandekager med mjød

Mjød er ikke øl, som mange fejlagtigt tror. Mjød laves af honning, gær og vand, og honningvinen har en noget højere alkoholprocent end øl.

Honning var i øvrigt en luksusvare i vikingetiden, og derfor var det formodentligt heller ikke alle, der havde adgang til det.

Blåbærpandekager med mjød

Når naturens skønne sommerbær er klar til at blive plukket, kan man for eksempel bage disse lækre, fyldige pandekager. Frida har tilsat lidt mjød til dejen for sødme, men man skal passe lidt på, da honningen i mjøden vil karamellisere på den varme pande. Alle andre end vikinger kan eventuelt vælge at søde pandekagerne med moderne sukker i stedet.

Fremgangsmåde

Rør de tre slags mel, salt og mælk sammen og tilsæt æggene. Dejen skal være ret tyk. Tilsæt 1 dl blåbær og mjød. Rør forsigtigt, så bærrene ikke mases.

Smelt en god klat smør på en pande. Sæt en god skefuld dej på panden, måske der er plads til 2-3 små pandekager ad gangen. Bag dem gyldne på begge sider. Under bagningen vil nogle af bærrene briste, men det gør ikke noget.

Servér pandekagerne med honning og ekstra bær.

Ingredienser

4 Personer
  • 2 dl rugmel
  • 2 dl bygmel
  • 2 dl hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 4-6 dl mælk
  • 2 æg
  • 4 spsk mjød
  • 2 dl blåbær
  • Smør
  • Ekstra bær til pynt
  • Honning

Kokkens noter

Man kan udelade mjøden, men den tilfører sødme til dejen, så justér eventuelt med lidt honning eller sukker i stedet.