Hybenhonning
At lave marmelade er en måde at konservere frugt og bær på, men syltetøj og marmelade er faktisk et relativt moderne påhit, der kom med udbredelsen af støbejernskomfuret. Vikingerne kunne bruge den kostbare honning, når de skulle konservere frugt og bær til vinteren, og her er et eksempel på hybenhonning, der er rigtig god til f.eks. pandekager, på et stykke brød eller i the.
Fremgangsmåde
Smelt honningen i en gryde over svag varme. Når den er varm tilsættes enten tørrede eller friske hyben:Hvis du bruger tørrede hyben: Honning og hyben simrer i 15-20 min.
Hvis du bruger friske hyben: Hakkes først. Honning og hyben simrer i 10 min.
Lad hybenhonningen afkøle lidt, før den kommes i en skål eller et glas.
Ingredienser
4 Personer- 400 g honning
- Friske ELLER tørrede udkernede hyben
Kokkens noter
Hybenbuske trives i et køligt klima som i Danmark, og det øger bærrenes indhold af C-vitamin. Hyben hører til i kategorien Superfood, fordi det er propfuldt af vitaminer, fibre og næringsstoffer. Koncentrationen af C-vitamin i et hybenbær er faktisk langt højere end i en citrusfrugt.
Hunderosen (Rosa canina) er naturligt forekommende i Danmark og blev også anvendt af vikingerne. Den mest udbredte hyben-art ved Vadehavskysten er i dag Rynket Rose, som blev indført i 1800-tallet fra Asien.




