Kryddersmør

I vikingetiden havde man kun adgang til mælk om sommeren, når køerne havde kalve. Af mælken lavede man bl.a. smør, ost og ymer, så man også havde mejeriprodukter i forrådskammeret et stykke ind i vinteren.

Kryddersmør

Du kan nemt røre en kryddersmør, som er skøn til f.eks. kylling, steak, brød eller rodfrugter. Brug de urter, der er i sæson, eller som du synes bedst om. Det kunne være hvidløg, ramsløg, dild, sar, timian, merian, løgtoppe eller karse. I det moderne køkken kan man ydermere vælge mellem f.eks. rosmarin, persille, oregano, basilikum, purløg, estragon, citronskal, peber, chili osv. Supernemt, superhurtigt.

Fremgangsmåde

Hak hvidløget og knus det med saltet. Brug en kniv eller en morter. Rør hvidløg, salt og finthakkede urter i smørret. Du kan f.eks bruge timian, ramsløg, sar e.l.

Ingredienser

4 Personer
  • 100 g blødt smør
  • 0,5 tsk salt
  • 1 fed hvidløg, knust
  • 2-3 spsk urter, finthakket

Kokkens noter

I det moderne køkken kan man med fordel køle (holdbarhed ca. 1 uge) eller endda fryse sin kryddersmør til senere brug. Rul smørret i et stykke bagepapir eller opbevar det i en bøtte.