Rodfrugtfrikadeller

Vikingerne kendte ikke til kartofler!
Kartoflen kom til Europa fra Sydamerika i 1500-tallet, og først i 1800-tallet begyndte danskerne at tage kartoflen til sig som en naturlig del af måltiderne. Indtil da blev kartoflen anset som svinefoder.

Rodfrugter, kål og ærter blev til gengæld dyrket i vikingetidens kålgårde, og det er på basis af rodfrugter, at disse lækre deller er lavet.

Rodfrugtfrikadeller

En rest kogte eller bagte rodfrugter kan trylles om til de lækreste frikadeller den næste dag! Her har Frida brugt en grov mos lavet af kogte majroer, gulerødder, pastinakker, persillerødder og knoldselleri. Man kan også tilføje kartofler til sin mos, men da vikingerne ikke kendte til kartoflen, går vi udenom den her.

Fremgangsmåde

Rodfrugtmosen røres godt med hvidløg, timian, persillerodstop (eller bare persille), æg, mel og salt. Blandingen skal være lidt fast. Husk at smage til.

Smelt en klat smør på en varm pande. Sæt skefulde af rodfrugtblandingen på panden og steg frikadellerne gyldne og sprøde på begge sider.

Rodfrugtfrikadellerne kan serveres varme, lune eller kolde.

Ingredienser

4 Personer
  • 400 g afkølet grov mos af rodfrugter
  • 3 fed hvidløg, finthakket
  • Timian, finthakket
  • Blade fra persillerodstop, finthakket
  • 1 æg
  • 4 spsk grahamsmel
  • Salt
  • Smør

Kokkens noter

Persillerodstop kan erstattes af persille. Og hvis man ikke har grahamsmel ved hånden, kan f.eks. havregryn  anvendes.

Rodfrugtfrikadeller gør sig også godt med snittet grønt i madpandekager eller på rugbrød dagen efter.